top of page

Családfakutatás, a kedvenc hobbim. Bár sok minden mást is szeretek: bridzs, szörf, ping-pong, kirándulás, biciklizés, stb.

2000 óta foglalkozom családfakutatással. Először csak azért, hogy kiderítsem, hogyan rokon az a Körtvélyessy, aki Csilla lányom mellett ül az iskolában vagy a másik, aki levelez Eszter lányommal. Másfelől mindenki kérdezgetett, hogy a Zsolt, a színész, hogyan rokonom. Először csak a Körtvélyessyeket kezdtem gyűjtögetni, aztán minden Körtvélyes-sel kezdődő nevű személyt, aki valaha élt, hiszen ezek bizonnyára egy tőről fakadtak. Persze szó sincs erről. Folytattam a más nevű rokonokkal: Nagy, Vajda, Asbóth, Peterdy, Schödl, Hefty, Guoth, Virághalmy, Pavlik, Zombory, Daraghy, Putnoky, stb.

A kapott családfákat a Genopro.com honlapon helyeztem el. Külön van a saját családom Körtvélyes/i/sy tagjaival és a más nevű rokonokkal foglalkozó honlap, máshol a többi Körtvélyes(i,y,sy).

Van egy egyedülállóan teljes felsőbüki Nagy családfám is. Ennek oka az, hogy a feleségem családjában elterjedt nézet volt, hogy ebből a híres családból származnak. Nem igazán találtam csatlakozást. Egy kedves ismerősöm kérésére igen alapos kutatást végeztem a Magyary-Kossák családjában.

A megfelelő linkek megnyitásához célszerű az Explorer vagy Chrome böngésző, baloldalt felül vannak a különféle lehetőségek: a zöld fácska a családfáimat mutatja, a kis emberke meg az egyéneket. Minden kiegészítésnek örülök...

Saját családom családfája
Itt a Körtvélyessy-ek (némely unokatestvéreim elírás folytán Körtvélyesinek írják, de dédapám, Antal is így van anyakönyvezve)) családfája teljes. A Kölcs-hosszúmezei Körtvélyessyekhez tartozónak tartották magukat, de erről semmi bizonyítékot nem találtam. A további rokonok kozül teljességre törekszem a Guoth-oknál és az Asbothoknál, tehát nemcsak a rokonokat keresem, hanem mindenkit. A többinél többé kevésbé csak a rokoni szálakat próbálom feltárni, az sem könnyű.
További Körtvélyes/i/y/sy-ek
Talán meglepő, de a név nagyon gyakori. Úgy látszik részben Moson vármegyéből, részben pedig Észak-Kelet Nagy-Magyarországról származnak az ősök. Fontos és népes a Sáp-Földes környékéről származó Körtvélyesiek családja.
Felsőbüki Nagy család
Talán nekem van a legteljesebb családfám. Sajnos vannak jelentős családfa-részletek ahogy egyes személyek is, akiket nem tudok az alapcsaládfához kapcsolni. 
bottom of page