Novák Katalin köztársasági elnökasszony beiktatási beszéde

Áder János tanúságtétele az Eucharisztikus kongresszuson.

 

Hazádnak rendületlenül imával légy híve most, magyar! Letölthető felhívás.

Kémiai biztonsági munkáim kapcsán több dokumentumot készítettem. Ezek tölthetők le erről az oldalról.

Mivel december végén megjelent az új adatlap rendelet magyar helyesbítése, aktualizáltam az adatlap űrlapjaimat, melyek igen sok pontra kitöltési útmutatást is tartalmaznak (Most 2022 márciusban javítottam néhány hibát is): anyag és keverék adatlap űrlap. A megfelelő helyre kattintva a Word fájl letölthető.

A kémiai biztonsági témában dolgozó közel 500 kollégához mentek ki az elmúlt években a körleveleim. Ezekben egyrészt a kémiai biztonsági jogszabályok adta feladatokat magyarázom példákkal, másrészt a biztonsági adatlapok kezelését és tartalmát ismertetem nagyon részletesen. Ezeket összeszerkesztettem és szerkesztett körlevelek címen feltöltöttem. Folyamatosan kiegészítem és aktualizálom, hiszen a jogszabályok is változnak és a különféle bejelentések on-line rendszere az Ügynökség honlapján is mindig módosul. Utóbbiakat lépésről lépésre ismertetem. Ez remélem segíti azokat, akik maguk próbálják ezt a feladatot on-line elvégezni.

Mindegyik saját elérhető dokumentumom első lapján részletes útmutató található arról, hogy miként kell ezeket használni:

A keverékek CLP osztályozását elvégző EXCEL fájl (bővítettem a beírható keverékek és anyagok számát, mert volt rá igény, aktualizáltam benne a segítő listákat, lásd ezeket alul. Külön nagy öröm, megjelent a harmonizált listának egy olyan változata, melyben a csoportnevek ki vannak bontva, tehát az Exelem sokkal több anyagra találja meg a harmonizált osztályozást, mint eddig. Persze ehhez Eszter lányomnak sokat kellett dolgoznia, hogy egy kockában csak egy információ legyen...): Ön beírja a komponensek CAS számait és százalékát és az EXCEL kiadja az osztályba sorolást, azt, hogy szerepel-e a jelöltlistán valamelyik komponens, vagy vonatkozik-e rá munkahelyi határérték, vagy harmonizált osztályzás, vagy a határokon átmenő forgalma esetén van-e valami feladata. Mostanában hozzáadtam azt is, hogy keresse meg: szerepel-e a XVII. mellékletben (korlátozások) vagy az engedélyezésre a XIV mellékletbe kiválasztott, vagy a SEVESO rendeletben névszerint említett anyagok között. Ezek a biztonsági adatlap elkészítését segítik.

Az osztályba sorolás küszöbszázalékait, a besorolási százalékokat, azokat, melyek felett kérésre adatlapot kell adni és/vagy a címkére a "Kérésre biztonsági adatlap kapható" szöveget kell írni egy másik Excel fájl tartalmazza. Nem tudok adatlapot készíteni ennek gyakori használata nélkül. Ehhez most hozzátettem az import veszélyes keverék bejelentéséhez tartozó százalékos limiteket és az UFI bejelentésben kulcsszerepet játszó kétféle veszélyességi megkülönböztetést (I. és II. táblázat).

A biztonsági adatlapok készítését több dokumentum segíti. Egyrészt a MAVESZ szervezésében társszerzőként írt könyvem

Készítettem egy új Excelt a kockázatértékelésre és a munkavédelmi törvény új feljegyzési előírásának teljesítésére. Innen letölthető.